Madagaskar

Forunderlige Madagaskar

Tenker du at du har sett det meste? Tenk om igjen!
80 prosent av dyrene og plantene du ser på Madagaskar finnes ingen andre steder på jordkloden.

Madagaskar er verdens fjerde største øy og den er mest kjent for sitt helt unike biologiske mangfold. Det er Madagaskars lange isolasjon fra kontinentene rundt som gjør at dyrelivet og floraen har utviklet seg til noe helt særegent. Noen økologer kaller derfor øyen for Det åttende kontinent. Den største byen er hovedstaden Antananarivo og rundt 10 prosent av landets innbyggere bor her.

Befolkning
Befolkning

23,8 millioner

Hovedstad
Hovedstad

Antananarivo

Klima
Klima

Tropisk, men det varierer etter hvor du befinner deg i landet

Språk
Språk

Gassisk, fransk

Lemurens rike

Blant dyrene som kun lever på Madagaskar finner vi halvapen lemuren. De er kanskje øyas største stjerner og det finnes 50 arter av dem. Lemurene skyr vanligvis folk, men det finnes unntak. På øyen Nosy Komba er de beskyttet av lokal overtro, noe som gjør at de aldri har blitt jaktet på. Her er de nysgjerrige og du kan oppleve at de napper litt i klærne dine om de ser deg. Madagaskar er også bebodd av kameleoner, iguaner og 23 ulike slangearter. I tillegg er det verdt å nevne de 100 fugleartene som kun finnes her. Det arrangeres flere dagsutflukter og ekskursjoner på Madagaskar, så mulighetene for å se det mangfoldige dyrelivet er mange.

Madagaskar Lemur

Vill vekst og pussige trær

Planteriket på Madagaskar er også helt unikt. Øya har over 10.000 plantetyper, og ikke overraskende finnes hele 90 prosent av dem kun her. Flere typer av de særegne baobab-trærne hører hjemme på Madagaskar. Fruktene fra treet blir brukt som mat, og trærne er så store at de kan hules ut og brukes som hytter. Viftepalmer ser du også mange av, og de kjennetegnes av at kantene er oppdelt i vifteaktige fliker. Madagaskar er verdens største eksportør av vanilje, og over 80 prosent av verdens ekte vanilje kommer herfra. Hvorfor ikke besøke vaniljeregionen Sava for å se hvor de søte vaniljestengene kommer fra?

Madagaskar vanilje

Fra regnskog til massive fjellformasjoner

Naturen på øya deles inn i fem ulike geografiske regioner: Den østlige kysten, Tsaratanana-massivet i nord, det sentrale høylandet, den vestlige kysten og de sørvestlige områdene. På Madagaskar finner du alt fra regnskog til bratte fjell og halvørken. Klimaet i disse sonene varierer, og generelle huskeregler er at det er varmt og tropisk i nord, vått i øst, varmt og fuktig i vest og tørt i sør. Kystområdene på Madagaskar består av mye tropisk regnskog. Denne trues av avskoging, noe som dessverre utgjør en stor fare for artsmangfoldet her. På Madagaskars vestkyst ligger naturreservatet Tsingy de Bemaraha. Dette har vært et verdensarvområde siden 1990, og deler av området er en nasjonalpark. Her får du sett noen fantastiske steinformasjoner: Canyoner, jungler av kalkstein og store klipper.

Ethiopian Airlines Reise til Afrika Madagaskar Tsingy de Bemaraha
Tsingy de Bemaraha
Skyrax-awardsvinner 2017

Ethiopian Airlines ble kåret til beste afrikanske flyselskap i 2017 og og mottok firestjerners sertifisering fra Skytrax.

Ethiopian Airlines, a Star Alliance Member